veggie chili recipe

Znaleziony temat: veggie chili recipe

Jak przygotować wegetariańskie chili?

Wegetariańskie chili to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników pikantnych potraw, którzy chcą unikać mięsa. Ta aromatyczna potrawa z pewnością przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak i osobom, które chcą od czasu do czasu zrezygnować z mięsa. W poniższym artykule znajdziesz przepis na pyszne i sycące wegetariańskie chili.

Składniki:

– 2 puszki czerwonej fasoli
– 1 puszka kukurydzy
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 łyżeczki ostrej papryki
– 1 łyżeczka kuminu
– 1 łyżeczka cynamonu
– sól i pieprz do smaku
– opcjonalnie: świeża kolendra i plasterki avocado do podania

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek.
2. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i żółtą, smaż przez kilka minut.
3. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, ostre przyprawy oraz kumin i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
4. Po chwili dodaj pomidory krojone z puszki, fasolę oraz kukurydzę. Dopraw solą i pieprzem.
5. Dus potrawę na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż warzywa zmiękną i smaki się połączą.
6. Przed podaniem posyp chili świeżą kolendrą i podawaj z plasterkami avocado.

Podsumowanie:

Wegetariańskie chili to prosta i smaczna potrawa, która świetnie sprawdzi się jako danie główne lub dodatek do tortilli czy ryżu. Dzięki różnorodności warzyw i aromatycznym przyprawom, to danie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni meksykańskiej. Spróbuj przygotować wegetariańskie chili i przekonaj się, jak pyszne i sycące może być danie bez mięsa!

Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: veggie chili recipe

0 0 votes
Czy polecasz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x